top of page

Stiati ca... ?

  • Ziua Internationala a Bipolaritatii este 30 martie, ziua in care s-a nascut Vincent van Gogh,diagnosticat cu tulburare bipolara ?

  • În cadrul conferinței de presă „Între DEPRESIE şi EUFORIE: Ajută-i să-și regăsească echilibrul!”, inițiativă a Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie, prof. univ. dr. Dan Prelipceanu a declarat că „În România sunt aproximativ 150.000 de pacienţi diagnosticaţi cu această tulburare psihiatrică, respectiv urmează un tratament individualizat. (…) Costurile sistemului de sănătate pentru tulburarea bipolară sunt uriaşe. De exemplu, în SUA aceste costuri sunt de câteva sute de miliarde de dolari. Costurile imense rămân şi pentru sistemul medical românesc.”Un alt mesaj important a fost acela al prof. univ. Dr. Dan Prelipceanu referitor la tulburarea afectivă bipolară, respectiv că „Tulburarea bipolară este o boală tratabilă!”. În acest sens, medicul specialist a precizat că tulburarea bipolară este ca orice altă boală cronică, cum ar fi diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială, doar că pacienţii se simt ruşinaţi în a se adresa medicului specialist.

  • Sucul de grapefruit interactioneaza cu anumite medicamente prescrise in caz de tulburare bipolara. Acesta reduce eficienta medicamentelor si favorizeaza toxicitatea organismului. Medicamentele cu care interactioneaza sucul de grapefruit sunt: benzodiazepine (Xanax, Valium, Ativan) si unele anticonvulsivante. (sfatulmedicului.ro)

  • Nu este recomandata administrarea suplimentelor nutritionale dietetice, deoarece interactioneaza cu tratamentul medicamentos prescris pentru depresie sau tulburare bipolara. (sfatulmedicului.ro)

  • Uleiul de peste este eficient in prevenirea bolilor cardiovasculare. Insa, potrivit expertilor suplimentele nutritionale cu ulei de peste sunt eficiente si in cazul tulburarii bipolare deoarece stimuleaza functionarea creierului. Acizii grasi omega-3 din uleiul de peste sunt recomandati in special pacientilor cu tulburare bipolara care au risc crescut de a manifesta o boala de inima sau prezinta un nivel ridicat al trigliceridelor.Totodata, potrivit studiilor, asimilarea unei cantitati ridicate de acizi grasi omega-3 influenteaza starea de spirit si comportamentul prin stimularea functionalitatii creierului. Astfel, strict in cazul pacientilor cu tulburare bipolare, acizii grasi omega-3 amelioreaza depresia (sfatulmedicului.ro)

  • Dintre bolile afective, in special boala bipolara poate fi asociata cu un coeficient superior de creativitate. Astfel, sunt bine cunoscute biografiile unor scriitori, incarcate de detalii pitoresti, cu excentricitati flagrante pentru publicul laic, dar sugestive pentru o boala afectiva (in special de tip bipolar I sau bipolar II-cu stari de hipomanie si structuri ciclotimice) pentru psihiatrii cu initiere in domeniul artistic si aplicatii pentru studii comparative ale comportamentului rezultat din cunoasterea detaliata a biografiei si operelor literare realizate de acesti scriitori.  Este cert faptul ca marii creatori de literatura, reputati a fitrait existente “iesite din comun”, intra intr-un domeniu al relitatii care pentru psihiatri este fascinant, mai ales pentru descrierea unei eventuale corelatii dintre structura personalitatii si a unei psihopatologii cu actul creatiei.  Psihiatrilor le revine responsabilitatea majora in precizarea si nuantarea raporturilor de cauzalitate sau predispozitie, ce influenteaza actele creatiei vis-à-vis de orice anomalie in planul trairilor afective. Personalitati remarcabile ca Honore de Balzac, F. Scott Fitzgerald, sotia sa Zelda, Ernest Hemingway (bipolar II, pe o structura ciclotimaca cu comorbiditate toxicofilica), Anne Sexton, Virginia Woolf-sunt doar cateva exemple de bipolari cu oscilatii si alternante de depresie si manie sau hipomanie.

bottom of page